Om oss

Vi som bor på Belgen heter John-Anders Johnsrud og Annette Andreassen, og vi flyttet hit i November 2016. Med på lasset hadde vi tre hester og en haug med pågangsmot. De første kyrne kom til gården i Februar 2017, og i August samme år kom odelsgutten John-Isak til verden.

John-Anders har drevet med hest siden barndommen, han har gått naturbruk med fordypning hest på Tomb videregående skole, fullført Equine Studies ved University of Montana-Western, og har arbeidet med trening av hest i både USA og Norge. I 2009 startet han opp Meadow Creek Guest Ranch i Ennis, Montana, og han har vært en av de få som har fått tilbringe tid med den legendariske hestetreneren Ray Hunt i Texas. John-Anders er faglært hovslager, det kan du lese mer om her.

Annette har også drevet med hest siden barndommen, men frem til 2014 drev hun hovedsaklig med dressurridning. Men fikk interessen for westernridning etter å ha overtatt en fullblodshest med masse quirks som responderte bedre på den type trening. Annette har også sittet flere år i styret i Western Riders Association of Norway, og brenner for utviklingen av sporten i Norge.

Gården og Dyrene

Vi har dyr av rasene Hereford og Aberdeen Angus, og krysninger av disse som kalles Black Baldy. Høsten 2018 startet vi opp med salg av kjøtt direkte til forbruker. Det kan du lese mer om her.

Her på Belgen Gård har vi storfe av rasene Hereford og Aberdeen Angus, og krysninger av disse kalt Black Baldy. Dyrene våre går på beite fra vår til høst, og på vinterstid står de nede på gården i løsdriftsfjøs. På sikt vil vi også ha de på vinterbeite når forholdene tillater det. Oksekalvene blir kastrert slik at de kan gå ute i flokk sammen med de andre. Kastrater vokser saktere, får litt mindre muskler og blir litt feitere enn okser, dette gir faktisk bedre og mer smakfullt kjøtt.

Hereford har sin opprinnelse i England, nær grensen til Wales. Allerede på 1600-tallet ble disse traktene berømmet for sine fine kjøttdyr. På slutten av 1700-tallet ble avlsarbeidet intensivert, og i 1846 ble den første stamboka opprettet. Hereforden er lett å kjenne igjen med sitt karakteristiske utseende. Grunnfargen er dyp rød, mens hode, hals, ben, hale og nakkestripe er hvit. Rasen finnes i over 50 land, og er kjent for sin tilpasningsdyktighet og sitt gode lynne. Den utnytter grovfor godt, og i likhet med Angusen klarer den seg godt på beite.

Aberdeen Angus har sitt utspring i områdene Aberdeen og Angus nordøst i Skottland. Der ble den avlet fram av krysning mellom Shorthorn og lokale raser tidlig på 1800 tallet. Angus er verdens mest tallrike kjøttferase, og finnes over hele verden. Den er kjent for sine gode moregenskaper, hardførhet og evne til å utnytte beite.  Den har også et godt flokkinstinkt, og klarer seg utmerket i tøft terreng. Angus har godt marmorert kjøtt, dette gir mer smak, mørhet og holder kjøttet saftig under steking.

Black Baldy er ikke en egen rase men en krysning av Hereford og Aberdeen Angus. Den har Angusens sorte grunnfarge, og Herefordens hvite ansikt og avtegn. Krysningen er kjent for å ha det beste fra begge raser, gode moregenskaper, marmorert kjøtt, godt flokkinstinkt, og en fantastisk evne til å utnytte beite.